Stay Connected

MAJaC-kursus i mobil-journalistik

MAJaC-kursus i mobil-journalistik

På to kurser lærte gambiske journalister og kommunikatører at fortælle historier med deres smartphone. Kurset var populært blandt deltagerne, men niveauet var lavere end forventet.

I en tid, hvor vores mobiltelefoner bliver mere og mere avancerede, får journalister verden over nye muligheder som video-reportere – ude i felten med intet andet udstyr end en smartphone.

Smartphones er udbredte i Gambia, men uden de rigtige teknikker kan mobil-journalistik virke både svært og uoverskueligt.

Lær at skyde
Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) vil gerne gøre det nemmere for journalister og kommunikatører at gribe telefonen og skyde og redigere en video-reportage. Derfor udbød MAJaC i juni to tredages kurser i Mobile Video Reporting.

Kurserne var rettet mod journalister fra trykte medier og fastansatte kommunikationsmedarbejdere og skulle lære deltagerne at:

  • filme og optage lyd uden andet udstyr end en smartphone
  • bruge basale virkemidler kendt fra visuel storytelling
  • redigere video med en smart phone
  • skrive og indtale en voice-over

Behov for basic training
Som GAMES-underviser havde jeg sammensat kurserne, men jeg underviste sammen med MAJaCs trainer Modou Joof.

En lille del af kurset var sat af til, at Modou Joof kunne genopfriske grundlæggende interviewteknik og journalistisk vinkling, men det var tydeligt, at langt de fleste deltagere mangler meget mere undervisning, før de er sikre i selv basale journalistiske værktøjer.

Det betød, at undervisning og vejledning i at lave video-reportage kom til at handle mere om vinkling og mindre om video (kameraindstillinger, lys, lyd, klipning og så videre), end det egentlig var meningen.

Begge kurser sluttede med, at deltagerne planlagde, filmede og redigerede deres egne videoproduktioner. Og det lykkedes – selvom kvaliteten var svingende.

Eftertanker
Jeg havde nok regnet med, at vi kunne nå længere på de tre dage og må erkende, at kurserne var for korte og koncentrerede til, at deltagerne kunne nå at blive vante i teknikkerne. Det kræver mere praktisk erfaring og feedback.

Udgangspunktet taget i betragtning, synes jeg dog, at vi kom langt. Nu håber jeg bare, at de fortsætter med at øve sig.

Under kursusdagene lavede jeg en række video-eksempler om kurset, som deltagerne kunne lade sig inspirere af.

Kvaliteten er ikke den bedste – jeg havde kun en smule tid i pauserne til at filme, interview og redigere – men de fungerede meget godt til at vise deltagerne, hvad der kan lade sig gøre på kort tid og med simpelt udstyr.

Leave a reply

×