Stay Connected

ABBA’s ukendte gambianer

  • May 13, 2019
  • by

Gambianeren Malando Gassama var den eneste i ABBA’s otte mand store backingband, der ikke var fra Sverige. Han døde på bagsædet af en taxa for 20 år siden efter en succesrig musikkarriere i Sverige og USA

Af Per Vinther

De var jo egentlig kun fire medlemmer i ABBA: Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad, men for at få ABBA til at lyde som ABBA, var der mindst hele otte musikere, der som backingband skabte den unikke sound. De otte backingmusikere blev brugt i både studie, live og på TV, men man så dem sjældent fremme i rampelyset, hvor de fire hovedpersoner som oftest optog pladsen.
En af de backingmusikere, man så meget sjældent, var Malando Gassama, og han var med i ABBA som percussionist og trommeslager fra 1973 til 1979.
Han var født Malang Omar Gassam i Gambia den 7. februar 1946, men han boede hele sin musikalske karriere mest i Sverige og til dels USA.

Malando Gassama kom i 1971 som 25-årig til Sverige – et hjørne af verden, som han kun vidste, var Olof Palmes hjemland og et velfungerende demokrati.
Han havde som helt ung i 60’erne spillet i Super Eagles, Gambias svar på Beatles, og med sin store viden om trommer, percussion-stilarter og -instrumenter, blev han hurtigt de svenske kunstneres foretrukne percussionist og senere trommeslager i mange sammenhænge i det svenske.
ABBA, Lill Lindfors, Monica Zetterlund, Janne Schaffer og Björn J: son Lindh var nogle af de store svenske musikere, der værdsatte Gassamas feeling på congaerne, på håndpercussion og på trommerne. Han blev hurtigt en profileret percussionist og trommeslager i Sverige med en stærk personlig stil.

’Ingen kunne spille som ham’
– Ingen kunne spille som ham. Han spillede ikke bare uden videre, men spillede med stort gehør og finesse, sagde guitaristen Jan Tolf til et svensk musikmagasin i 1989.
Jan Tolf spillede sammen med Gassama i den populære jazz-fusionsgruppe Häxmjölk.

Se videoklip med Gassama og Häxmjölk her

Sverige blev for lille til Malando Gassama, og i begyndelsen af ​​80’erne tog han til USA, og inden længe spillede han med eliten derovre: Al Jarreau, Bette Midler, David Sanborn, Earth, Wind & Fire, Randy Brecker, Jaco Pastorius m.fl.

’Sverige er fantastisk’
Men Malando kom tilbage til Sverige. Han foretrak en lille lejlighed fem trapper op i Björkhagen frem for glamouren i Los Angeles, New York og Hollywood.
 – Sverige er et fantastisk land, og jeg ønsker, at andre kunne have Sverige som model, fortalte han i 1988 magasinet ‘På Stan’.

Malando Gassama arbejdede derefter i Sverige indtil kort før sin død. Blandt andet spillede han i Blacknuss All Stars og skrev sine egne sange. Han døde i Gambia 25. januar 1999 af ​​et hjerteanfald på bagsædet af en taxa. Han havde i mange år haft problemer med hjertet og med flere blodpropper.

Han var særdeles kendt i Sverige, der sørgede over hans død. Malando Gassama og de andre backingmusikeres musikalitet blev senere dokumenteret i ’ABBA – The Movie’ og i dokumentarfilm og -lyd, der blev sendt på svensk tv og radio. Hans sidste koncert var to uger før sin død med Bob Mannings Soul Enterprise på Fasching Jazz Club i Stockholm.
’Som en utrættelig musikalsk opdagelsesrejsende satte han sine musikalske spor i verden med en kraftfuld og kompleks spilleform, der har haft stor indflydelse på mange musikere’, skrev svenske medier om ABBA’s ukendte gambianer og rytmevirtuos, Malando Gassama.

Historie og discografi om Malando Gassama

ABBA trommeslagere: Ola Brunkert (th) og Malando Gassama.
Begge trommeslagere akkompagnerede ABBA i Royal Albert Hall i London i 1979, hvor billedet er taget under soundcheck.
Foto: Mark Goodwin

Leave a reply

Stay Connected

Categories

×