Akut behov for uddannelse af radio-journalister

GPU School of Journalism har med støtte fra GAMES lavet nød-kurser for 31 private radiostationer, der pludselig har fået pressefrihed, men ikke aner, hvordan de skal bruge den.

Nye muligheder
Udviklingen i Gambia bød på en uventet – men yderst positiv – drejning i 2016, i og med at den diktatoriske præsident Jammeh blev væltet efter 22 års fast jerngreb om det lille land og afløst af den mere demokratisk indstillede præsident Adam Barrow ved valget i december.

Den udvikling betød også, at det var rimeligt at se på, om vores partner GPU havde brug for støtte til andre projekter end dem, vi var i gang med at realisere gennem det CISU-støttede projekt Building Capacity for Advocacy. Det viste sig at være tilfældet.

GPU havde akut behov for støtte til at afvikle kurser for de mange utrænede radio-folk, som med det politiske skifte nu har fået mulighed for at bringe nyheder – og ikke blot sportsresultater og musik.

Pas på demokratiet
Radioen er det medie, der når bredest ud til gamberne, hvoraf mange ikke kan læse og skrive. En del landsbyer og byområder har en lokal radio”station”, men flertallet af de personer, der sender noget ud i æteren, har ingen journalistisk baggrund.

Resultatet er, at nyhedsformidlingen i en række tilfælde er partisk, injurierende og risikerer at få en negativ indflydelse på den gryende demokratisering af landet.

Derfor var der brug for hurtigt at sætte ind med korte kurser i forhold til denne målgruppe – og vi besluttede sammen med GPU og efter accept fra CISU at omdirigere en del af de bevilgede midler til radio-kurser.

Samarbejde med civilsamfund
Omprioriteringen betød, at et element i den oprindelige ansøgning blev udskudt og nu indgår i en ny ansøgning til CISU, som vi fik godkendt i maj 2017.

Det drejer sig om det element, som handler om sammen med GPU at opbygge en model for, hvordan GPU kan hjælpe NGO’er i Gambia med at styrke deres kommunikation og fortalervirksomhed.