39 grader, ingen strøm og kunsten at improvisere

Af Vibeke Rask Grøn

Puhhhhh – jeg sidder og puster ud på Leybato. De seneste to dage har det været 39 grader og meget lidt vind, selv havvandet er vist ikke under 36 grader.

Der var intet strøm på GPU hele formiddagen, så vi måtte rykke udenfor på terrassen neden under og lege ”Radio” derude.

En presenter med hørebøffer ved et bord, som udgjorde studiet og en reporter lidt derfra med mikrofon i hånden og hørebøffer på ørerne.
Sang hjalp nyhedsværterne tilrette i “studiet”, mens jeg sørgede for, at reporterne var klar til at “go on air” on location.
De certificate-studerende faktisk fik nerver på og følte, at de virkelig var i radioen, da jeg talte ned 3-2-1-on air og værs’go!
Ja, man må jo improvisere, men det sjove er, at det virker.
Vores certificate-students burde vist være 20, men jeg har ikke set mere end max 14-15.
Det er en sjov klasse, for de er vildt snakkende, generelt lærevillige og nemme til at få i gang med øvelser etc….men der sidder to skolelærere, som farer ud i lange intellektuelle og akademiske udredninger hvert eneste gang, de ser deres snit til det.

DSC06395

I går måtte jeg virkelig op i det røde felt og bremse dem med nogle hårde ord om forskel på journalistisk tllgang til et emne og akademisk tilgang. De blev ved med at insistere på nødvendigheden af at drage historikken ind i nyhederne og begynde med det, vi normalt vil betegne som bunden af nyhedstrekanten.

Så ind i mellem spekulerer jeg på om det her kursus i virkeligheden er alt for koncentreret og kort til at give en ordentlig journalistisk uddannelse?

Jeg synes faktisk de mangler rigtig meget i at være sikre på selv den simpleste nyhedsvinkling.

Nå men jeg er jo også i gang med mine egne emner – nemlig at lære at tage kontakt med offentlige personer/regering/administration og analyse. Meget interessant .
Vi har talt meget om hvem der kan levere meninger og hvem der kan levere fakta – og heraf hvem man kan forvente hvilke svar fra.  DSC06411

Og så har vi arbejde med at analysere alt fra farver og former til udsagn og motiver – og snakket lidt om de politiske partier i Gambia, som de studerende påstod ikke havde nogle programmer, man kunne få noget at vide om før til næste valg – og i det hele taget var helt ens.
Til deres store forbavselse kunne Sang fortælle, at de 7 koalitionspartier er meget forskellige og at man godt kan finde ud af disse forskelligheder ……. Men han medgav dem at man som journalist ikke skal pære for meget rundt i den slags lige nu. Det har regeringen det for svært til at kunne håndtere, mente han.

Se, sådan kan vi jo også blive belært…..
I det hele taget er det hyggeligt og givty, at Sang sidder med af og til, så supplerer han og deltager aktivt i det jeg har gang i.

Alt i alt endnu en spændende og udfordrende uge på GPU, men også med erfaringer vi skal snakke nærmere om herhjemme synes jeg.