Demba fik sparket som Informationsminister – Sillah overtog posten

Af Lars Møller

På min mission i juli mødte jeg både den afgående og den nye informationsmister i Gambia. Og begge forsikrer, at de fortsat vil det bedste for medierne og for samarbejdet med GPU, MAJAC og GAMES.

Da Adama Barrow sidste år overtog præsidentposten efter et demokratisk valg, overtog GPU’s tidligere formand, Demba A. Jawo, posten som chef Informationsministeriet – eller ”Ministry of Information and Communications Infrastructure”, som det rettelig hedder. Jeg har kendt Demba længe før, GAMES blev stiftet i 2005-2006. Den gang var han formand for GPU, og vi havde allerede i årene forinden et samarbejde om at engagere UNESCO i et tre måneders journalistkursus.

Havde ikke partibogen i orden
Godt et år efter sin udnævnelse blev Demba A. Jawo, fyret som Informationsminister. Uden nogen formel grund.

”Jeg ved ikke, hvorfor jeg fik sparket, jeg fik ingen begrundelse”, fortæller han.
Men der kan være flere grunde, som han ikke kan udtale sig om. En af dem handler om en magtkamp om ministeriets ressortområde. Demba satte hælene i, da visse beslutninger blev flyttet fra hans ministerium over i præsidentens kontor – ved en enkelt lejlighed så markant, at han indgav sin afskedsbegæring. Det lykkedes dog præsidenten at overtale ham til at blive.

En anden grund kan handle om, at han ikke er partimedlem – i modsætning til den nyudnævnte minister, Ebrima Sillah, der måtte flygte fra Jammeh som kritisk BBC-korrespondent, og som sidste år vendte hjem til Gambia og blev ny direktør for Gambia Radio and TV Services, GRTS.

Han har partibogen i orden og er medlem af UDP, United Democratic Party, som præsidenten selv var i ledelsen af, før han blev koalitionens præsident.

Ny minister vil samarbejde
Senere mødte jeg også Sillah, der har ord for at være både direkte og handlingsorienteret.
Sillah tog godt i mod GAMES, som han også gjorde det, da han var direktør for GRTS. Han anerkender både GPUs og MAJACs roller i det nye Gambia og vil gerne samarbejde. Vi kom hurtigt til at snakke konkrete muligheder for at organisere et udviklingsprojekt i GRTS – problemet er at finde en donor, for det er et ret stort projekt, der handler om alt fra kompetenceudvikling, struktur og organisation til digitalisering, finansiering og frekvenser.

Sillah lovede straks få sin efterfølger i GRTS, Abdu Touray, til at sende en baseline-beskrivelse af GRTS’s tilstand, som kan være udgangspunkt for at lave et projekt. Sang og jeg mødtes også med den nye direktør i GRTS – og venter nu at høre fra ham.

Strategisk kurs for mediesektoren
Ebrima Sillah forsikrede også, at han som minister vil han fortsætte det strategiske arbejde for en reform og udvikling af mediesektoren, som Demba Jawo og GPU har stået i spidsen for – med støtte fra gambiske stakeholdere foruden GAMES og partnerne Media Foundation for West Africa (MFWA) og International Media Support (IMS).

Med på mødet med ministeren var også en anden tidligere formand for GPU, Ndey Tapha Sosseh, der måtte flygte fra landet for ni år siden, og nu er rådgiver i informationsministeriet – lønnet af Article 19 med de formål at understøtte den lovreform, som GPU, ministeriet og andre stakeholdere er enige om.

Tilbage hos Demba A. Jawo får jeg yderligere forsikringer om, at han og Sillah er helt på bølgelængde, når det kommer til strategien for udviklingen af mediesektoren.

GPU vil indkalde til strategi-møde
Det samme siger Saikou Jammeh, generalsekretæren i GPU, der er sekretariat for den komité, der leder det strategiske samarbejde mellem GPU, ministeriet og medieorganisationerne. Der er dog det problem, at strategi-komiteen ikke havde haft møde siden marts.

”De første møder blev holdt på et hotel, finansieret af strategiprojektet, og det har vi ikke haft penge til siden”, forklarede Saikou.
Han lover samtidig at indkalde komiteen et møde snarest muligt, for selvfølgelig kan og skal de mødes – og han forsikrer, at GPU gør meget for at holde liv i strategi-processen.

”Vi forsøger aktivt at engagere donorer til at gå ind med støtte til de prioriterede områder. Foreløbig har vi præsenteret strategien for mere end 10 ambassader og mulige donorer”, forklarer han.

Det har været småt med konkrete resultater, for donorerne står ikke ligefrem i kø for at støtte den demokratiske udvikling i Gambia og en bæredygtig udvikling af mediesektoren.

”Vi må mødes i komiteen for at diskutere, hvad vi prioriterer fremover”, siger Saikou.

En af de største prioriteter for GPU har hidtil været at samle en bred koalition for ytringsfriheden, der skal understøtte arbejdet med at reformere landets udemokratiske love.