En simpel guide til, hvordan man vælter en diktator

Zetland har talt med et halvt hundrede kilder og været i Gambia:

Yahya Jammeh var en karikatur på en afrikansk diktator. En reinkarnation af 1970’ernes despot med løver og fjendernes lig i baghaven. I 22 år betragtede han Gambia, et lille, aflangt land på den afrikanske vestkyst, som sin personlige ejendom. Her er historien om, hvordan han blev væltet – og en forklaringen på, hvordan det lige præcis kunne lykkes der, når en tredjedel af klodens befolkning lever i et autoritært regime.

Skærmbillede 2017-10-04 kl. 15.59.46I december 2016 tabte Gambias diktator Yahya Jammeh højst overraskende et valg, og en måned senere måtte han flygte ud af landet. Hans diktatorgerning sluttede, fordi folket valgte ham fra. Men hvordan kan det gå til, at en enevældig diktator bliver væltet i sit eget diktatur, uden at der løsnes et eneste skud? Hvorfor holder en diktator overhovedet valg? Og hvor langt er der egentlig fra The Bronx til Gambia?

Vi har søgt svaret på de – og flere andre – spørgsmål blandt et halvt hundrede kilder i Gambia, på flugt i Senegal, på universiteter i USA og hos frihedskæmpere i Serbien. Resultatet er det, du lige er gået i gang med at læse: en simpel guide til, hvordan man vælter en diktator.

Det er en guide til de mennesker, der er blandt den tredjedel af verdens befolkning, der lever i autoritære regimer. Til dem, der går rundt med frihedsaspirationer og demokratidrømme, men mangler et sted at begynde. Til dem, hvis liv bestemmes af en tyrans pludselige indfald. Til jer andre: I sidder her med en fortælling om håb, modstand, død, usandsynlige helte, bodyguards med benzindunke og en it-nørd, der sender sms’er.

Vive la révolution.

Læs historien på Zetland