George Christensen er død – æret være hans minde

Af Lars Møller, formand for GAMES

George Christensen”Who is that white man?” spurgte min ven, taxachaufføren Tijan, bedre kendt som Tiger, da jeg kom ud fra radiostationen 1 FM i Serekunda, hvor jeg havde interviewet George Christensen.
“Hvilken hvid mand?” måtte jeg spørge.
“Ham den store,” sagde Tijan og pegede på George, der forsvandt ind på stationen.
For Tiger var George en hvid mand, for mig var han gambier. Men i sandhed var han en stor mand; høj, bredskuldret og muskuløs, med et stort hoved og en dyb stemme, der ikke lod nogen i tvivl om, at George mente hvad han sagde.

Fra Fredericia til Sunday News Hour
George Christensen er født og opvokset i Gambia, og det samme er hans forældre. Hans mor var sort, hans far var hvid, søn af en fransk mor og en dansk far, der indvandrede fra Fredericia – deraf navnet Christensen.
Som journalist var George aktiv, allerede da den nuværende præsident Jammeh kuppede sig til magten i 1994. Han var en kritisk journalist, der endte med at lægge sig ud med det nye styre. Han drev sin egen radiostation, Radio 1 FM, en lokalradio, der sendte alle mulige magasin-programmer, også kritiske aktuelle programmer som Sunday News Hour.

Angrebet og beskudt
Men da han begyndte at læse nyheder op på lokale sprog, gik det galt. Radiostationen blev i 2001 angrebet af arsenister, der satte ild til bygningen, og George Christensen måtte indlægges på hospitalet med alvorlige brandsår.
Forbrydelsen blev aldrig opklaret – og den skriver sig ind i en kæde af uopklarede forbrydelser mod journalister; brandattentater, mord og forsvindinger.
Det var ikke første gang, George var i front som forkæmper for pressefriheden. Han har været beskudt og arresteret flere gange.

En træner i radiojournalistik
Efter angrebet i 2001 blev det forbudt radiostationer at sende nyheder, og Sunday News Hour lukkede. Fra da af sendte stationen kun musik og underholdning, stadig en populær station, men kun en skygge af alt det, George stod for.
Gennem tiden har George trænet mange journalister. Han var i 1999 med til at stifte Media Trainers Association of The Gambia, og han var en af underviserne på det første GAMES-projekt i 2006, et længere kursus i valgdækning.

En verdensmand i radio
George var kendt som en forkæmper for pressefrihed i hele verden. Han var en af lederne i den afrikanske del af lokalradioernes verdensorganisation AMARC (World Association of Community Radio Broadcasters, eller på fransk: AMARC, Association Mondiale Des Radiodiffuseurs Communautaires), hvor han som fransktalende Gambier kunne begå sig i det meste af Afrika.
Han repræsenterede Afrika i bestyrelsen for AMARC/Verden, hvor han i nogle år også var vicepræsident.
Han var særlig optaget af radio training, han udviklede training manuals for ARMARC og gjorde sin egen radio station Radio 1 FM til et test training centre i AMARC.

George Christensen døde 3. juni 2016, 64 år gammel.
Ved hans begravelse viste hundredevis af kollegaer, venner og familie ham den sidste ære.
George vil blive savnet – af mig personligt og af kollegaer i Danmark, i Gambia og hele verden.
I GAMES planlagde vi at få George til Danmark for at slå et slag for pressefriheden. Det nåede vi aldrig. Men hans minde er her.