Vores gambiske partner

Vilkårene for medier og journalister i Gambia er barske. Til gengæld har Gambia én organisation, Gambia Press Union, som samler alle journalister og øvrige mediefolk, og som arbejder hårdt på at forbedre forholdene.

Her kan du møde to nøglepersoner, der beskriver Gambia Press Union:

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Journalister har det svært i Gambia. Det kæmper deres fagforening, Gambia Press Union, for at ændre.

Gambia Press Union er vores helt centrale partner i Gambia. Gambia Press Union kæmper for pressefrihed og medieudvikling, men også for udvikling af landet generelt.

Gambia Press Union blev grundlagt i 1978 af en gruppe private journalister og har i 15 år haft sit eget permanente sekretariat. Gambia Press Union har mere end 200 registrerede medlemmer, mange af dem freelance-journalister, og har støtte fra de fleste medieinteressenter, også journalister, på det myndighedskontrollerede Gambia Radio og TV Service og den myndighedskontrollerede avis, Daily Observer.

Gambia Press Union har formået at tage kampen op med myndighederne og påvirke den presse-fjendske lovgivning. Men der er stadig lang vej til ordentlige arbejdsvilkår for journalister, ytringsfrihed, mediernes uafhængighed og fri adgang til information.

Læs mere om mediesituationen i Gambia

Et stærkt partnerskab

Gambia Press Union og Gambia Media Support har været partnere siden Gambia Media Supports forberedende fact-finding mission i Gambia i 2005, hvor vi besøgte Gambia Press Union og andre medieinteressenter. I 2007 indgik vi officielt en partnerskabsaftale. Samarbejdet er blevet endnu tættere med årene og fungerer godt, lyder det både fra dansk og gambisk side:

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Når en dansk organisation, Gambia Media Support, går sammen med en gambisk, Gambia Press Union, bliver meget muligt.

Kapacitetsopbygning er nøglen til succes

Et vigtigt mål med partnerskabet er at styrke Gambia Press Union’s organisatoriske strukturer og kapacitet i deres arbejde for pressefrihed og medieudvikling i Gambia. Og når Gambia Press Union og Gambia Media Support sammen gennemfører projekter for at uddanne journalister, så er en vigtig sidegevinst, at det også er med til at opbygge kapacitet hos Gambia Press Union. Det var en af de vigtige konklusioner oven på det uddannelsesprojekt, der sluttede i 2012.

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Den dansk-støttede journalistuddannelse i Gambia har styrket Gambia Press Unions status og kapacitet.

Læs mere om: