GAMES moderniserer – ud med generalerne

Af Lars Møller, formand for GAMES Er det ikke lidt gammeldags at sige “generalforsamling”, når det nu er medlemmerne, og ikke generaler, der forsamles? I GAMES moderniserer vedtægterne, giver dem et såkaldt make-over, så de bliver lidt lettere at forstå, med bedre forklaringer og mere tidssvarende ord. For eksempel foreslår bestyrelsen nu at kalde det en “Medlemsforsamling”, når vi holder […]

“Afbudsrejse” til Gambia

Kan du huske, når vi som unge tog en hurtig beslutning og hoppede på en afbudsrejse med få dages varsel? Hvorfor skulle blive mindre fleksible, impulsive og eventyrlystne med alderen? Kort fortalt, så kan du stadig nå at komme med til Gambia med afgang den 10. Marts. Selvom der faktisk ingen afbud er. Vi er […]

Demokratisk krise i Senegal

Foto fra Unsplash Af Marianne Frederiksen Senegal er det eneste land på det vestafrikanske fastland, der aldrig har oplevet et kup, og i øvrigt heller aldrig tidligere har udsat et valg.  Også derfor er de sidste måneders politiske krise i Senegal fulgt tæt – ikke kun af naboerne i det lille land Gambia, men også […]

Drømmen i natflyet

og ofte, når man rejser alene, er det let at få nye venner. I natflyet møder jeg Osman og i stedet for at sove, fortæller vi hinanden, hvorfor vi er på vej til Gambia.

Peter træder ud af bestyrelsen – og fortæller dig, hvorfor du skal træde ind!

Peter skal videre efter to år som bestyrelsesmedlem i GAMES. Her kan du læse om Peters tid i GAMES og måske blive inspireret til, hvorfor du skal være vores næste bestyrelsesmedlem.

Kom til generalforsamling i GAMES 11. april

Sig nærmer tiden, hvor vi skal samles, vende året, der gik, og se fremad. Høre beretninger fra Gambia og snakke om nye ideer. 2024-generalforsamlingen i GAMES bliver torsdag den 11. april, kl. 16.

Sæt kryds i kalenderen til generalforsamling i GAMES – det kan blive den sidste 😲

Sæt kryds i kalenderen til et af årets højdepunkter. Som sædvanligt i ’klublokalerne’ hos Lars i Graven, med efterfølgende spisning fulgt op af et eller andet socialt, som vi finder på.

GPU-projektet sluttede med fest og farver – efter mere end fire år

Aldrig før har GAMES fået så god feedback på en afsluttende rapport. Efter et til tider kaotisk forløb kom vi mere end godt i mål sammen med vores partner Gambia Press Union  (GPU): Projektet endte som en stor succes.

Mød vores nye aktivister

Vi har fået tre engagerede mennesker ombord, som skal hjælpe GAMES i mål med vigtige projekter. Til venstre ser du Marianne, midtfor Mikael og til højre Hans Jørgen. Lær dem at kende her!

Jul: Giv en hånd til Tijan

Eller giv en gave herhjemme: En tur i Tijans nye bil. GAMES frivillige samler ind vil vores ven og fixer – taxachaufføren Tijan, som har fulgt os over 20 år.

Smid shorts og solhat i rygsækken og tag med til Gambia

Vil du med til Gambia 10. – 17. marts 2024 og opleve, hvordan vores kollegaer på gambiske medier kæmper for at fastholde og udbygge det unge demokrati i det lille vestafrikanske land? 

En million til medieakademiet

Vi har netop modtaget et tilsagn på én lille million kroner fra CISU til et projekt, der skal sikre, at flere unge i Gambia begynder at drømme om en fremtid i Gambia – fremfor at tage “The backway” til Europa.

Kampen for sandheden

anuar var jeg så heldig som studentermedhjælper hos GAMES at besøge Gambia, hvor hovedformålet var et retreat med vores samarbejdspartnere. Men det var også en unik chance for mig, der for første gang besøgte landet, at dykke ned i Gambia’s medieverden. Med kamera og lydudstyr gik vi på opdagelse og besøgte flere forskellige medieorganisationer.

Drømmen om Europa

GAMES besluttet sig for at undersøge, om vi i samarbejde med MAJaC kan være med til at skabe flere muligheder for Gambias unge og bidrage til en mere nuanceret fortælling om de mange negative aspekter af ”the backway”, som turen over Middelhavet også kaldes.

Debat: Dansk-udviklet fødselsapp rulles ud i Gambia

Belæringer om demokrati, kvinders rettigheder og LGBT hjælper ikke i Afrika, fordi det bliver set som kolonialisme. Kan man derimod medvirke til, at noget betydningsfuldt som f.eks. børnefødsler, kan man samtidigt bidrage til, at det lokale styre bliver bedre.

Opsamling på opsamlingen

Tilbage i januar 2023 var 4 bestyrelsesmedlemmer og vores studentermedhjælper, Marie, i Gambia for at evaluere på GPU-projektet og evaluere på de tredelte partnerskaber mere bredt. Partnerskabet har imidlertid ikke ligget på den lade siden da.

GENSYN

Et gensyn med et land som Ditte forlod for små otte år siden. Dog ligger det ikke længere tilbage, end at hun kan genkalde alle minderne og stederne, så snart landets duft rammer hendes næsebor.

Bing Bang Bum: GAMES’ fixer er kørt i stykker

Vi samler ind til en ny bil til vores ven og fixer gennem mange år. Støt ham og køb en voucher til afrikanske oplevelser. Det er en supergod investering.

Vil du med til CISU’s højskoleweekend?

Der er rigtig mange medlemsorganisationer, og der er rigtig mange spændende udviklinger i verden, som vi kan følge sammen og blive klogere på. CISU forbereder workshops og arrangementer inden for fire tråde, som I kan væve sammen, som I vil.

Konsulenten kom, så – og overgav sig

Gambia gjorde stort indtryk på Lisbet, da hun besøgte landet for første gang som konsulent på GPU-projektet Af Jesper Heldgaard Efter den mere (men som sædvanligt ikke særligt) formelle del af generalforsamlingen gik ordet til Lisbet Fich, der har stået for den evaluering af GPU-projektet, vi fik gennemført sidste år. Da vi kontaktede Lisbet i […]

Generalforsamling midt i et vadestad

Af Jesper Heldgaard Optakten til generalforsamlingen i GAMES den 16. maj KUNNE have været bedre: Et par dage inden generalforsamlingen modtog vi en nedslående besked fra CISU om, at vores ambitiøse, flerårige projekt i samarbejde med Medieakademiet for Journalistik og Kommunikation (MAJaC) havde fået afslag (se særlig artikel om dét). Kort forinden havde vi også […]

Øv, vi fik afslag! 😊

Vi søgte 4.2 mio. kr. – til et projekt, der skulle begynde 17. maj og slutte tre et halvt år senere, den 15. oktober 2026. Vi fik afslag den 12. maj. Og den 16. maj sad vi med lange næser og vidste dårligt nok, hvad vi skulle sige …

Øv, øv … og skideværemeddet,nuervialleredepåvejvidere!

GPU har sat slutspurten ind

hvor det ikke har været nogen hemmelighed, at vores samarbejde med GPU har været udfordret: Af store udskiftninger i GPU’s bestyrelse og ledelse og af COVID-19, der satte en midlertidig stopper for rejser til Gambia. Den gensidige tillid, fortrolighed og deling af informationer, der er forudsætninger for et konstruktivt samarbejde, var slidt.

Highlights fra MAJAC week

MAJaC afholdt for andet år i træk MAJaC Week, der skulle fejre akademiets succes. Fejringen fandt sted fra d. 13.-15. marts med et hav af forskellige aktiviteter lige fra poetry slam til tovtrækning. De startede eventet ud med en MAJaC march, debatter, poetry slam og live musik. Dag to var dedikeret til sportens verden, hvor […]

MAJaC’s indflydelse på tidligere studerende

På vores tur til Gambia i januar interviewede vi fire tidligere MAJaC studerende for at høre om, hvordan akademiet har formet dem som journalister, og hvad uddannelsen har betydet for deres karriere. Se hvad de svarede her:

Kom med til generalforsamling den 16. maj

Kom med til GAMES generalforsamling tirsdag den 16. maj fra kl. 16.00 til 18.00. Det kommer som sædvanligt til at foregå hjemme hos Lars Møller på adressen: Graven 8D, 8000 Århus C. To hurtige spørgsmål til dig: Vil du spise med bagefter? – det siger du bare, når du kommer (men hvis du kommer senere, […]

Kom og hjælp – vi mangler en afløser i bestyrelsen

Af Lars Møller, formand. Kære medlemmer. Der bliver en ledig plads i bestyrelsen, fordi Marianne Frederiksen ikke genopstiller ved generalforsamlingen i maj. Hun ville ellers gerne forsætte, men på grund job og børnebørn har det været svært at være rigtigt med i al det sjove, siger hun. Og alt det sjove er jo at være […]

GAMES for fuld knald i Gambia – knald eller fald

Siden januar har vi haft travlt med at skrive ansøgninger. En stor ansøgning, der skal uddanne journalister og kommunikationsfolk, en forlængelse af vores udviklingsprojekt, to UNESCO-ansøgninger og et mindre projekt der skal øge valgdeltagelsen.

CISU’s nye retningslinjer forklaret i podcast

ars Møller har været gæst i CISU’s podcast “CISU Mellem Ørerne”. Formålet var at diskutere ansøgningsprocessen generelt og de nye retningslinjer for ansøgninger, der træder i kraft 1. februar. Retningslinjerne “afspejler CISU’s nye strategi og de tendenser, der rører sig blandt ansøgere og CISU’s medlemmer”, hedder det i materialet, som er blevet opdateret og forenklet.

Poul Tang ny projektleder i GAMES

Det bliver Poul Tang, der overtager jobbet som projektleder, efter Torben Hoberg Frederiksen, der takker af I GAMES for at hellige sig Viva og regnskovene.

I Gambia taler de 20 sprog

Det er svært at kapere, at i et land, som arealmæssig er mindre end Midtjylland, tales der 20 forskellige sprog plus engelsk. Det hænger sammen med Gambias historie som et område, der gennem mange århundreder har været beboet af forskellige etniske grupper – og stadig er det.

Bogholder / projektleder søges til Gambia-projekt

Har du lyst til at være med i maskinrummet på en lille, succesrig NGO, der støtter journalister og aktivister i Gambia? GAMES søger en ny projektleder / bogholder til finansiel og administrativ projektledelse.

Poeter sparker røv

Tre unge poeter var inviteret til Lars kursus om public speaking. Se her, hvordan de fremførte deres sociale eller personlige agenda med stor power og naturlighed.

Lyst og bæven: Public Speaking i Gambia

Lars har holdt kursus om public speaking for gambiske NGO-aktivister. Børnerim blev læst op, der blev illustreret, hvordan rytmiske taler kan danses, og der blev holdt taler om ikke at miste håbet.

40 studerende dimitterer fra MAJaC

40 studerende dimitterede den 12. november 2022 fra Medieakademiet MAJaC efter at have færdiggjort “Advanced Diploma Programme in Journalism and Communication”. Det fejrede de med et stort arrangement – se stemningsbillederne her.

GAMES og vore gambiske partnere til eksamen

For første gang nogensinde har GAMES og vores indsats i Gambia været udsat for en ekstern evaluering. Den konstaterer, at vi har opnået imponerende resultater, men også, at vi skal samarbejde på nye måder, hvis resultaterne skal fastholdes.

Ny podcast om Gambias kamp for demokratiet

Vi er glade for at meddele, at vi har lanceret en podcastserie om Gambias kamp for demokratiet. For hvordan gik det egentlig til, at civilsamfundet i fællesskab væltede en diktator efter 22 år på magten? Hvad er mediernes rolle i opbygningen af et demokrati, og hvad skal der ske nu?

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Vi har fået nyt bestyrelsesmedlem!

Vi er glade for at kunne fortælle, at GAMES har fået nyt bestyrelsesmedlem! Og I kender ham allerede godt. Det er Peter Halkjær, der er gået fra at være vores studentermedhjælper til at være en del af bestyrelsen. Mød ham i denne artikel.

GPU’s formand er nu en del af internationalt ligestillingsråd

Nu sidder Gambia Press Unions (GPU) formand, Muhammed S. Bah, med ved bordet, når International Federation of Journalists’ (IFJ) ligestillingsråd guider projekter og politikker, der vedrører køn.

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

GAMES støtter medierne i Gambia

Gambia Media Support blev grundlagt i 2006 af en gruppe danske journalister, fotografer og andre mediefolk med det formål at styrke de gambiske mediers kvalitet og kapacitet ved uddannelsesmæssig o...

Vi uddanner journalister i Gambia

Før GAMES var der ingen journalistuddannelse i Gambia. Kommende journalister blev bare oplært på aviserne af andre journalister, hvoraf de fleste heller aldrig havde fået en uddannelse i faget. Sid...

Med MAJAC i en mere ambitiøs retning

Med den nye konstruktion, hvor MAJAC, Media Academy og Journalism og Communication, frigøres fra GPU, vil skolen kunne udvikle sig i en mere ambitiøs og bæredygtig retning, forudser skolens leder, Managing Director, Sang Mendy.

MAJAC – godt rustet til fremtiden

Efter en turbulent periode med ændringer i ledelse, nye lærerkræfter og andet navn, står GPUs School of Journalism, som nu hedder MAJAC, Media Academy of Journalism and Communication, godt rustet til fremtiden. I hvert fald når man spørger skolens leder, managing director Sang Mendy, der ser lyst på fremtiden.

Haddija Jawara – en af Gambias første uddannede journalister

Mød Haddija – et af Gambias nye journalisthåb: Ung, kvinde, kritisk og ambitiøs. I dag er hun underviser på MAJAC i journalistik og meget mere

Der er brug for dygtige kommunikatører i Gambia

Den nyudnævnte undervisningsansvarlige på MAJAC, Media Academy of Journalism and Communication I Gambia, hedder Demba Kandeh. Som Director of Training and Administration skal han være med til at udvikle og professionalisere skolen, og han ser store muligheder i, at skolen nu også henvender sig til kommunikatører. For der er brug for dygtige kommunikatører til at […]

MAJAC-kursus i mobil-journalistik

På to kurser lærte gambiske journalister og kommunikatører at fortælle historier med deres smartphone. Kurset var populært blandt deltagerne, men niveauet var lavere end forventet.

Fortæl historier med din smartphone

MAJAC-kursus i mobil-journalistik. På to kurser lærte gambiske journalister og kommunikatører at fortælle historier med deres smartphone. Kurset var populært blandt deltagerne, men niveauet var lavere end forventet.

Lav SoMe video med din smartphone

MAJAC-kursus i mobil-journalistik. På to kurser lærte gambiske journalister og kommunikatører at fortælle historier med deres smartphone. Kurset var populært blandt deltagerne, men niveauet var lavere end forventet. Her er et dugfrisk eksempel på en lille tekstbaseret video, der fungerer godt til sociale medier:

En fiskerlandsby i Gambia

Tag på en guidet tur med Games’s faste chauffør og fixer, Tijan Fall – også kaldet Tiger – til en af Gambias store turistattraktioner, fiskerlandsbyen Tanji.

Mød Omar Faye, en af fremtidens kommunikatører i Gambia

Den studerende, Omar Faye, der studerer computer science og arbejder for Gambia Youth Chamber of Commerce var én af de 14 deltagere, da MAJAC, Media Academy of Journalism and Communication i Gambia afholdt et otte ugers kursus i kommunikation. For ham var det en meget velkommen mulighed for at lære noget om kommunikation, som han […]

Fra Journalism School til Media Academy

GPU School of Journalism har fået nyt navn, og kalder sig nu MAJAC, Media Academy of Journalism And Communication. Her forklarer skolens leder, Managing Director, Sang Mendy, hvad der ligger bag navneskiftet, der skal give skolen både nye opgaver og muligheder

MAJAC – Nu også med kommunikation

For første gang nogensinde har MAJAC samlet en række af Gambias kommunikatører til et otte ugers kursus i kommunikation. Blandt deltagerne var Major Malik Sanyang, der står i spidsen for kommunikationsindsatsen i GAF, Gambia Armed Forces. For ham er kurset en vigtig nyskabelse, fordi landet har stort behov for professionelle kommunikatører.

Gode resultater med MAJACs første kommunikationskursus

Da MAJAC, Media Academy of Journalism and Communication i Gambia afholdt sit første længerevarende kursus i kommunikation, var Public Relation Officer, Binta Jallow, fra National Accreditation and Quality Assurance Authority blandt deltagerne. Hun var begejstret og parat til at gå hjem og implementere de nye tanker og viden om god kommunikation i sin egen organisation.

Den store dag. Gambias første uddannede journalister

Den store dag. Gambias første journalister blev uddannet i 2012 Den store dag – I 2012 afsluttede det første hold nogensinde en journalistuddannelse i Gambia. Gambia Press Union og Gambia Media Support stod bag uddannelsen. THE GRADUATES – The first ever diploma-journalists in the Gambia graduated in 2012. Professional Reporters Program, Gambia Press Union and […]

En ny journalistik i Gambia

Media Academy of Journalism and Communication blev grundlagt I 2016. Juldeh Njie fortæller her i videoen de journalistiske redskaber, hun har fået i løbet af sit ophold på akademiet.  

Mustapha afslører Corona-skandaler

Mustapha K. Darboe er stifter, redaktør, journalist og ihærdig frontløber på Malagen – et stærkt webmedie for undersøgende journalistik. For nyligt har de afsløret og skrevet om læger, der har solgt negative covid-19 tests til rejsende. Hør Mustapha fortælle om det vigtige arbejde de laver på Malagen.

Studerende på MAJaC vil frem i verden

De vil frem i verden, de unge studerende på den nye 9 måneder lange Film & Foto linje på MAJAC, Media Academy for Journalism and Communication. MAJaC har skabt den uddannelse uden støtte fra GAMES eller CISU – og den er et godt eksempel på, at vi er ved at bygge en bæredygtig organisation op. […]

Få vores nyhedsbrev